Vojvodovo  stránky o bývalé české obci v Bulharsku

Čorba

Emi Hrůzová, Vlasatice

Suroviny:

Olej nebo sádlo, cibule, mletá červená paprika, lusky, brambory, mouka, kopr, sůl.

 
Sádlo Cibule Mletá paprika Fazolové lusky Brambory Mouka Kopr  
 

Postup:

Na sádle zpěníme cibuli, přidáme červenou papriku, na kostky nakrájené brambory a fazolové lusky. Zalejeme vodou a vaříme do změknutí. Zahustíme trochou mouky, rozkvedlanou ve vodě a povaříme. Přidáme nadrobno nakrájený kopr. Podáváme s chlebem.

 
Suroviny nachystané před vařením. corba 2 i K cibulce přidáme brambory a lusky.
     
Vše zalejeme vodou a vaříme. Zahustíme moukou. Dobrou chuť!

 

(fotodokumentaci pořídila Marie Kubalíková (roz. Hrůzová)) 


Čorba

Anna Hrůzová, Žabčice

Suroviny:

Olej nebo sádlo, cibule, mletá červená paprika, bobkový list, lusky, brambory, kopr, petrželka, vejce, kysaná smetana.

Postup:

Na oleji nebo na sádle osmažíme jednu velkou cibuli, přidáme lžičku červené papriky, bobkový list a vodu. Osolíme a přidáme očištěné nakrájené lusky a několik brambor nakrájených na kostičky. Vaříme do změknutí. Potom přidáme nakrájený kopr, petrželku a zahustíme vejcem rozšlehaným v kysané smetaně. Může se přidat i nakrájená feferonka. Podáváme s chlebem.


Poznámka:

V některých vojvodovských rodinách se tomuto pokrmu říkalo „lusky“.