Emi Hrůzová, Vlasatice
Suroviny:
Olej nebo sádlo, cibule, mletá červená paprika, lusky, brambory, mouka, kopr, sůl.
Postup:
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme červenou papriku, na kostky nakrájené brambory a fazolové lusky. Zalejeme vodou a vaříme do změknutí. Zahustíme trochou mouky, rozkvedlanou ve vodě a povaříme. Přidáme nadrobno nakrájený kopr. Podáváme s chlebem.
(fotodokumentaci pořídila Marie Kubalíková (roz. Hrůzová))
Čorba
Anna Hrůzová, Žabčice
Suroviny:
Olej nebo sádlo, cibule, mletá červená paprika, bobkový list, lusky, brambory, kopr, petrželka, vejce, kysaná smetana.
Postup:
Na oleji nebo na sádle osmažíme jednu velkou cibuli, přidáme lžičku červené papriky, bobkový list a vodu. Osolíme a přidáme očištěné nakrájené lusky a několik brambor nakrájených na kostičky. Vaříme do změknutí. Potom přidáme nakrájený kopr, petrželku a zahustíme vejcem rozšlehaným v kysané smetaně. Může se přidat i nakrájená feferonka. Podáváme s chlebem.
Poznámka:
V některých vojvodovských rodinách se tomuto pokrmu říkalo „lusky“.