Ludvík Sauer, Kateřina Filipová (rozená Kňourková)
Suroviny:
4 červené papriky (nebo zelené i žluté),
250 g balkánského sýra,
1 vajíčko,
2 rajčata,
stroužek česneku (nebo podle chuti i více),
plechovka rajčat,
olej,
koření (bazalka, oregano, čubrice),
sůl, pepř, cukr.
Postup:
Papriky opečeme v troubě na grilu, necháme vychladnout a pak je oloupeme a zbavíme jadřinců.
Balkánský sýr smícháme s kořením, česnekem a vajíčkem. Připravenou směsí pak naplníme papriky. Trochu náplně necháme do rajčatové omáčky.
Pokud vám náplň zbyde, přidejte do ní trochu mouky, udělejte malé placičky a ty usmažte.
Dále připravíme rajčatovou omáčku. Na pánvičce osmažíme česnek (jen trochu, aby nezhořkl), přidáme plechovku rajčat a dusíme. Po 10 minutách přidáme nakrájená čerstvá rajčata, která nejprve spaříme, oloupeme je a nakrájíme na kousky. Podle chuti přidáme koření, sůl a zbytek náplně z balkánského sýra. Omáčku můžeme přisladit.
Naplněné papriky obalíme v hrubé mouce a dozlatova osmažíme na oleji.
K paprikám podáváme bílý chléb nebo pitu.
(fotodokumentaci pořídil Ludvík Sauer)