Recepty vojvodovské kuchyně


 

Šumere

 

recept paní Noemi Klepáčkové

(zaznamenala a fotografie pořídila Alena Močičková)

 

Suroviny:
bílé papriky, rajčata, hladká mouka, cukr, olej, sůl.

 

Bílá paprika Rajčata Mouka Cukr Olej

 

Postup:
   Papriky upečeme na plotýnce nebo na suché pánvičce, aby slupka zčernala. Opečené papriky dáme do hrnce a přikryjeme pokličkou, aby se opotily a šly lépe loupat. Mezi tím si spaříme rajčata vroucí vodou a oloupeme. Rajčata nakrájíme na drobné kousky. Do hrnce dáme trochu oleje a nakrájená rajčata, necháme dusit. Ochutíme cukrem a solí. Dusíme asi na polovinu objemu. Potom zahustíme hladkou moukou a povaříme (asi 15 minut). Z paprik sloupneme černou slupku, posolíme. Papriky obalujeme v hladké mouce a smažíme na oleji dozlatova. Osmažené papriky naskládáme do mísy a zalijeme rajčatovou omáčkou. Můžeme podávat teplé i studené. Jako přílohu podáváme pitu nebo pečivo.

 

sumere-1-i Upečené papriky. Spařená a oloupaná rajčata.
     
Nakrájená rajčata podusíme. Opečené papriky.  Papriky osmažíme.
  Hotový pokrm.