Recepty vojvodovské kuchyně


 

Štrudle

Anna Hrůzová, Žabčice

 

Suroviny:
1,5 kg hladké mouky, 1 l vody, 1 lžíce sádla, lžička soli.

 

Mouka s-sadlo

 

Postup: 
   Do teplé vody (asi 60st) zapracováváme rukou mouku i ostatní přísady až vznikne ne příliš tuhé těsto. Zpracováváme ho tak dlouho, až se odlepuje od mísy. Potom těsto rozdělíme na 8 bochánků a necháme přikryté folií (aby neoschlo) odpočinout asi půl hodiny. Potom těsto vytahujeme. Nejprve na hřbetu ruky, pak na ubruse rozprostřeném na stole. Čím je těsto tenčí, tím lépe. Nesmí se trhat. Silnější okraje těsta odřízneme. Vytáhnuté těsto posypeme náplní: nastrouhaný turek, nastrouhaná jablka, rozdrcené ořechy s cukrem, mletý mák s cukrem, tvaroh s vejcem a cukrem, tvaroh s balkánským sýrem. Nastrouhaný turek a jablka posypeme cukrem a skořicí. Všechny ostatní náplně pokapeme rozpuštěným sádlem nebo olejem. Těsto s náplní srolujeme pomocí ubrusu a podle délky stočíme na plech pomazaný sádlem. Nakonec štrudle na plechu pomažeme rozpuštěným sádlem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Nejlepší jsou teplé, proto je možné takto připravené dát do chladna a péct je příští den.
 
 

Štrudle

Emi Hrůzová, Vlasatice 

 

Suroviny: 
1,5 kg hladké mouky, 0,75 l vlažné vody, 2 – 3 lžíce oleje, 1 lžíce octa.

 

s-mouka s-voda s-olej s-ocet

 

Postup: 
   Zadělat těsto, které na omak nelepí, ale není úplně tuhé a nechat je uležet. Na vále si těsto rozdělíme na bochánky, jeden po druhém rozválíme a opět necháme odpočinout. Každý díl roztáhneme v rukách a potom na ubruse. Na jednu třetinu rozprostřeného těsta nasypeme strouhanou dýni, skořici, cukr a pokapeme olejem nebo topeným sádlem a pomocí ubrusu srolujeme ve štrúdl.

   Na uveřejněném videu vám Marie Kubalíková v rekordně krátkém čase méně než dvě minuty předvádí, jak je to snadné (ovšem jen, když se to velmi dobře umí). 

Na video ukázce štrudle připravuje Marie Kubalíková (roz. Hrůzová).