Recepty vojvodovské kuchyně


 

Duveč (džuveč)

Emi Hrůzová, Vlasatice 

 

Suroviny:
Kuře, papriky, rajčata, cibule, česnek, fazolové lusky, cuketa, sůl.

Kuře Papriky Rajčata Cibule Česnek Fazolové lesky Cuketa

Postup:
   Kuře omyjeme, naporcujeme a osolíme. Naskládáme na vymaštěný plech nebo pekáč, po povrchu pokropíme sádlem nebo olejem a chvíli pečeme zakryté pod druhým plechem nebo víkem. Pak přidáme všechny ostatní suroviny nakrájené na menší kousky a pečeme odkryté do změknutí. Nezahušťujeme, podáváme s pitou. (Místo paprik, rajčat a cibule můžeme použít již hotovou lutyku nebo lečo.)

 

 

Kuře se zeleninou připravené do trouby Hotový džuveč Džuveč, na okraji talíře pita. Dobrou chuť!
(fotodokumentaci pořídila Marie Kubalíková (roz. Hrůzová))

 

Ďuveč (džuveč)

Anna Hrůzová, Brno - Slatina

 

Suroviny:
Vepřové maso nebo kuře, cibule, mrkev, petržel, brambory, fazolové lusky, paprika, baklažán, rajčata, cuketa, česnek, vejce, smetana.

Vepřové maso Cibule Mrkev Petržel Brambory Fazolové lusky Paprika Baklažán
  s-rajcata Cuketa Česnek Vejce Smetana    
Postup:
   Vepřové maso nakrájené na kousky nebo naporcované kuře dáme do osmažené cibulky a dusíme. Až je maso poloměkké přidáme zeleninu nakrájenou na kousky. Nejdříve mrkev, petržel, brambory, potom fazolové lusky, papriku, baklažán, rajčata, česnek, cuketu. Ještě chvíli dusíme, potom zalijeme rozšlehanými vejci se smetanou a zapečeme v troubě.