Recepty vojvodovské kuchyně


 

Pita

Emi Hrůzová, Vlasatice

Suroviny:
70 dkg hladké mouky, ½ l kefíru (acidofilní mléko, kyška), 1 sáček nebo 1 kostka sušeného droždí, 1 kávová lžička jedlé sody, 1 lžíce octa, 1 kávová lžička soli.
Mouka Kyška Droždí Jedlá soda Ocet
Postup:
   Do mísy prosejeme hladkou mouku a uděláme do ní dva důlky. Do jednoho dáme kvasnice a zalejeme trochou kefíru, aby vzešly, do druhého důlku dáme lžičku jedlé sody, kterou přelejeme lžící octa (jedlá soda pak vzkypí). Do mouky přidáme ještě lžičku soli. Až kvasnice vzejdou, zaděláme zbylým kefírem těsto. Pak ho mastnýma rukama roztáhneme na pečící papír a necháme odpočinout. Pečeme ve vyhřáté troubě do zčervenání. Po upečení pitu potřeme studenou vodou, zabalíme do utěrky a schováme do peřin, aby byla teplá, než připravíme hlavní chod. Pitu nekrájíme, ale lámeme na menší kousky.
Suroviny na pitu Mouka, kvasnice, jedlá soda, sůl Hotové těsto na pitu
     
Těsto na pečícím papíru Upečená pita  
(fotodokumentaci pořídila Marie Kubalíková (roz. Hrůzová))