Recepty vojvodovské kuchyně
Lusky – čorba
Emi Hrůzová, Vlasatice
Suroviny:
Olej nebo sádlo, cibule, mletá červená paprika, lusky, brambory, mouka, kopr, sůl.
Olej nebo sádlo, cibule, mletá červená paprika, lusky, brambory, mouka, kopr, sůl.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Postup:
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme červenou papriku, na kostky nakrájené brambory a fazolové lusky. Zalejeme vodou a vaříme do změknutí. Zahustíme trochou mouky, rozkvedlanou ve vodě a povaříme. Přidáme nadrobno nakrájený kopr. Podáváme s chlebem.
Na sádle zpěníme cibuli, přidáme červenou papriku, na kostky nakrájené brambory a fazolové lusky. Zalejeme vodou a vaříme do změknutí. Zahustíme trochou mouky, rozkvedlanou ve vodě a povaříme. Přidáme nadrobno nakrájený kopr. Podáváme s chlebem.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
(fotodokumentaci pořídila Marie Kubalíková (roz. Hrůzová))
Lusky – čorba
Anna Hrůzová, Žabčice
Suroviny:
Olej nebo sádlo, cibule, mletá červená paprika, bobkový list, lusky, brambory, kopr, petrželka, vejce, kysaná smetana.
Olej nebo sádlo, cibule, mletá červená paprika, bobkový list, lusky, brambory, kopr, petrželka, vejce, kysaná smetana.
Postup:
Na oleji nebo na sádle osmažíme jednu velkou cibuli, přidáme lžičku červené papriky, bobkový list a vodu. Osolíme a přidáme očištěné nakrájené lusky a několik brambor nakrájených na kostičky. Vaříme do změknutí. Potom přidáme nakrájený kopr, petrželku a zahustíme vejcem rozšlehaným v kysané smetaně. Může se přidat i nakrájená feferonka. Podáváme s chlebem.
Na oleji nebo na sádle osmažíme jednu velkou cibuli, přidáme lžičku červené papriky, bobkový list a vodu. Osolíme a přidáme očištěné nakrájené lusky a několik brambor nakrájených na kostičky. Vaříme do změknutí. Potom přidáme nakrájený kopr, petrželku a zahustíme vejcem rozšlehaným v kysané smetaně. Může se přidat i nakrájená feferonka. Podáváme s chlebem.